Oberoende recension

Recension av Handelsbanken

Publicerad av

Love Regefalk

Senast uppdaterad

mars 8, 2020

Publicerad

mars 3, 2020

Handelsbanken är en av Sveriges största banker och de erbjuder sina kunder ett heltäckande utbud av banktjänster, vilket de gjort ända sedan starten år 1871. men hur står sig egentligen Handelsbanken för utländska betalningar? Är Handelsbanken ett klokt val eller finns det bättre alternativ?

Handelsbanken är en av Sveriges största banker (näst störst sett till balansomslutning och fjärde störst sett till antalet anställda) som grundades år 1871 i Stockholm.

De har en verksamhet i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Nederländerna och Storbritannien, vilka alla är länder som Handelsbanker ser som sina hemmamarknader. Idag anställer Handelsbanken drygt 12 000 medarbetare, av vilka 40% har anställning utanför Sverige.

Likt de andra svenska storbankerna så är Handelsbanken bank med ett heltäckande serviceutbud med alltifrån en internetbank för privat- och företagskunder, företagstjänster, investment banking, trading, försäkring och mycket annat.

Till skillnad från bland annat SEB och Nordea som kraftigt reducerat antalet bankkontor under de senaste åren så har Handelsbanken värnat om sitt. Handelsbanken stoltserar själva med att deras organisation är tydligt decentraliserad och att de har ett rikstäckande kontorsnät (inte bara i Sverige, utan även i övriga marknader som de är verksamma inom).

Deras vd är Carina Åkerström och sedan 1873 har banken varit börsnoterad på Stockholmsbörsen, vilket gör Handelsbanken till det bolag som varit noterad längst tid på Stockholmsbörsen.

Nog snackat om Handelsbanken, deras historia och serviceutbud.

Hur står sig Handelsbanken när det kommer till att skicka pengar utomlands?

När det kommer till Handelsbankens avgifter och växelkurser för att skicka pengar utomlands så har vi på TransferHero gett Handelsbanken ett högst mediokert betyg.

Anledning är enkel: det finns gott om billigare och betydligt snabbare alternativ för konsumenter att välja på. Framför allt är det de specialiserade nischaktörerna som sticker ut. Du kan själv jämföra Handelsbanken mot samtliga av marknadens aktörer i vår jämförelsetjänst.

Varför ger vi Handelsbanken ett så pass lågt betyg när det kommer till utlandsbetalningar?

Även här är svaret enkelt. Handelsbanken är helt enkelt inte specialiserad på utländska betalningar och de tjänar inte en betydande del av sina intäkter på att hjälpa sina kunder att skicka pengar utomlands. I själva verket står denna del för en väldigt liten del av Handelsbankens verksamhet. Av dessa anledningar så ligger det inte i Handelsbankens intresse att lägga alltför mycket resurser på att konkurrera med nischföretag om att vara billigast på utlandsbetalningar. Dessutom, även om de ville så skulle de troligtvis inte kunna konkurrera på pris, förutsatt att de inte valde att gå med förlust för att vara den billigaste aktören på marknaden.

Folk väljer inte att bli kund hos Handelsbanken för att göra internationella överföringar. De väljer Handelsbanken för att de vill ha en trygg bank med ett heltäckande utbud.

Betyder detta att Handelsbanken är ett dåligt alternativ?

Nej, inte nödvändigtvis. Deras avgifter och växelkurser är skäliga, om än inte billigast, och de är en trygg och säker aktör.

Rekommenderar vi på TransferHero dig att överföra dina pengar med Handelsbanken?

Nej, det gör vi inte.

Vi tycker (och vet) att det finns flera bättre alternativ om du värdesätter att betala mindre i avgifter och föredrar snabba överföringar framför långsamma diton. Hur gör du då för att välja det bästa alternativet? Jo, du jämför Handelsbanken mot övriga företag som du kan använda för att skicka pengar utomlands i vår jämförelsetjänst.

🏅
#8 på TransferHero
Handelsbanken är rankad 8 av 8 leverantörer. Se topplistan
2.2/5 på TrustPilot
Baseras på 26 röster. 8% av användarna ger Handelsbanken 5 i betyg, 65% 1 i betyg.
🏢

Grundat: 1871, Stockholm

Huvudkontor: Stockholm, Sverige

Anställda: 12 000+

Valutor:

Volym:

Vad vi gillar med Handelsbanken

 • En av Sveriges största banker
 • Tryggt och säkert

Vad vi ogillar med Handelsbanken

 • Mest analoga av de svenska storbankerna
 • Det finns billigare alternativ för att skicka pengar utomlands
 • Kostnadseffektiva utlandsbetalningar är långt ifrån Handelsbankens specialitet
screenshot på Handelsbankens startsida

Bild på Handelsbankens startsida

Skicka pengar med Handelsbanken i 5 enkla steg

Följ dessa steg för att skicka pengar med Handelsbanken på ett ögonblick

 1. Steg 1
  Boka tid på Handelsbankens kontor

 2. Steg 2
  Legitimera dig med giltig ID-handling

 3. Steg 3
  Gå igenom dina uppgifter och signera avtal

 4. Steg 4
  Vänta 3-5 vardagar på att bli kund

 5. Steg 5
  Logga in på Handelsbanken och konfigurera din överföring

Genomgång av Handelsbankens betyg

Läs hur vi betygssatt utifrån våra fyra kriterier: avgifter & växelkurs, trovärdighet & säkerhet, användarvänlighet, och kundnöjdhet

Avgifter & växelkurs

2/5
2/5
0/1
0/1
0.5/1

Poängen ovan används för att beräkna Handelsbankens betyg för kriteriet avgifter och växelkurs, för vilken Handelsbanken får 3.5/10 i betyg.


Handelsbankens Huvudkontor vid Kungsträdgården (Palmeska Huset)

Handelsbankens Huvudkontor vid Kungsträdgården (Palmeska Huset)

Trovärdighet & Säkerhet

2/2
2/2
4/4
1/1
1/1

Poängen ovan används för att beräkna Handelsbankens betyg för kriteriet trovärdighet & säkerhet, för vilken Handelsbanken får 10/10 i betyg.


Användarvänlighet

1.2/2
0.8/2
0.4/1
0.7/1
0.5/1

Poängen ovan används för att beräkna Handelsbankens betyg för kriteriet användarvänlighet, för vilken Handelsbanken får 5.14/10 i betyg.


Kundnöjdhet

2.2/5
0/2
0/2

Poängen ovan används för att beräkna Handelsbankens betyg för kriteriet kundnöjdhet, för vilken Handelsbanken får 2.44/10 i betyg.

På TrustPilot har Handelsbanken 2.2/5 i betyg, baserat på 26 röster. Nedan följer ett urval av åsikter som några användare på TrustPilot tycker om Handelsbanken.

5-stjärniga recensioner (8% av recensionerna)

 • "Har provat andra banker men det finns ingen bättre bank än denna. Tack för att ni finns"
 • "Helt okej faktiskt men skulle behöva lite moderniseringar. Byter snart till SEB 😊"

1-stjärniga recensioner (65% av recensionerna)

 • "Banken suger en hel del på ren svenska. Det är tydligt att de vill ha dina pengar men att de ofta inte kan ge bra service. Kundservicepersonalen kan ibland vara riktigt bra däremot."
 • "Som alla storbanker, skräp.. Massor med avgifter på allt,inkompetens låg servicenivå samt icke transparanta."
Handelsbanken skärmdump mobilapp iPhone XR
Handelsbanken i din ficka

Ladda ner Handelsbankens mobilappar

Handelsbankens utbud av banktjänster, inklusive internationella betalningar, finns tillgängliga i din smartphone via deras appar för iOS (iPhone) och Android. Deras iOS-app har 3,3/5 i betyg, baserat på 584 röster och deras Android-app har 3,6/5 i betyg, vilket är baserat på 8 765 röster. 3,3 och 3,6 i betyg är bland det sämsta betyget för de svenska storbankerna och åtminstone 0,5-1,0 lägre än de flesta pengaöverföringsföretagen. Handelsbankens appar är OK att använda, men Nordeas är exempelvis betydligt mer användarvänliga. Vi på TransferHero föredrar dock Handelsbankens appar framför gränssnittet på deras hemsida (desktop), vilket är något anmärkningsvärt.

Historien bakom Handelsbanken

Följande går att läsa om Handelsbankens historia från HandelsbanksHistoriska Sällskapet:

"Handelsbankens historia går tillbaka till våren 1871 då ett antal framträdande företag och personer inom Stockholms näringsliv grundade Stockholms Handelsbank. Bakgrunden var en personkonflikt inom Stockholms Enskilda Bank som nådde sin kulmen i april 1871 då åtta styrelseledamöter avgick och kort därefter beslöt att bilda en ny bank. Då Handelsbankens första styrelse till stor del kom att utgöras av tidigare medlemmar av direktionen för Enskilda Banken kom den nya banken länge i folkmun att kallas ”Frånskilda Banken”. Våren 1871 bildades en ny bank Till skillnad från Enskilda Banken, som var en bank med solidarisk ansvarighet och därför hade rätt att ge ut egna sedlar, blev Handelsbanken ett aktiebolag. Det inbetalda aktiekapitalet uppgick till 1 miljon kronor. Bankens aktier noterades på Stockholms fondbörs 1873 och är idag den äldsta noterade aktien på Stockholmsbörsen."

Klocka utanför Handelsbankens kontor vid Kungsgatan 1 i Stockholm

Klocka utanför Handelsbankens kontor vid Kungsgatan 1 i Stockholm

FAQ: vanliga frågor om Handelsbanken

Läs de vanligaste frågorna om Handelsbanken

Ja, det är det – absolut. De är fullständigt licensierade och auktoriserade och de har dessutom fått högsta betyg i kategorin "trovärdighet och säkerhet".

Det beror på vad du värdesätter. Handelsbanken är, liksom övriga svenska storbanker, ett tryggt och säkert alternativ. Den solklara nackdelen är dessvärre att de är dyrare än specialiserade nischaktörer. Dessutom är kundnöjdheten betydligt lägre.

Enkelt! Använda vår jämförelsetjänst för att hitta det billigaste pengaöverföringsföretaget för din nästa överföring.

Andra alternativ till Handelsbanken

Nedan listas de alternativ till Handelsbanken som fått högst betyg av TransferHero.

TransferWise bakgrundsbild

TransferWise

TransferWise är ett innovativt penningöverföringsf...

9.4
/10
TransferGo bakgrundsbild

TransferGo

TransferGo är en digital överföringslösning, urspr...

9.0
/10
CurrencyFair bakgrundsbild

CurrencyFair

CurrencyFair är en marknadsplats för internationel...

8.9
/10
WorldRemit bakgrundsbild

WorldRemit

WorldRemit är ett innovativt pengaöverföringsföret...

8.6
/10
Nordea bakgrundsbild

Nordea

Nordea är en nordisk bank- och finanskoncern som h...

5.7
/10
SEB bakgrundsbild

SEB

SEB, eller Skandinaviska Enskilda Banken, är en av...

5.5
/10