Oberoende recension

Recension av TransferWise

Publicerad av

Love Regefalk

Senast uppdaterad

mars 8, 2020

Publicerad

mars 1, 2020

TransferWise är ett innovativt penningöverföringsföretag som har som mål att förnya branschen. Företaget har utropats av media som Robin Hood för internationella pengaröverföringar – och det med rätta.

TransferWise föddes av frustration när de två grundarna, Kristo Käärman och Taavet Hinrikus, upplevde hur kostsamma internationella pengaröverföringar kan vara. De diskuterade att det måste finnas ett bättre sätt att överföra pengar på, men det gjorde det inte. Året var 2011 och kort senare var TransferWise fött.

Grundarnas vägledande filosofi var att ta bort allt som var fel med branschen. De hävdade att överföringar var oskäligt dyra på grund av dolda avgifter och kostnader. En bank kunde erbjuda överföringar med 0% i avgifter och den andra gratis överföringar, men i själva verket var dessa löften bara tomma ord. TransferWises mål var således att ta bort dessa kostnader för att göra det möjligt för människor att överföra pengar utomlands till lägsta möjliga kostnad.

Spola framåt till idag och TransferWise har lett en smärre revolution. Genom deras plattform överförs i dagsläget över 3 miljarder pund varje månad och de har hjälpt mer än fyra miljoner kunder att överföra pengar sedan 2011. Kunder som vill skicka pengar kan skicka pengar över 49 valutor med en av Transferwises 1300 + valutarutter (valutakombinationer). För att tillhandahålla sina tjänster anställer TransferWise mer än 1200 anställda.

TransferWise är ett av få företag i branschen som erbjuder en verklig mellanmarknadsränta (mid-market rate).

Inga dolda avgifter. Inga dåliga växelkurser. Inga överraskningar.

När du överför pengar med TransferWise bör du förvänta dig att få pengarna (förutsatt att du är mottagaren) inom en till två arbetsdagar. Med det sagt, när jag gjorde min sista överföring från Sverige (SEK) till Singapore (SGD) genom TransferWise, överfördes mina pengar inom 30 minuter! Gissa om jag blev förvånad (och imponerad)?

För de flesta valutapar erbjuder TransferWise endast att pengar skickas till ett bankkonto, från en bank till en annan. För vissa valutor är emellertid betalningar via bankkort eller kreditkort, SOFORT-överföringar, Apple Pay eller Android Pay möjliga. De två senare, endast via TransferWise iOS- och Android-app.

Kort sagt är TransferWise en toppspelare i den internationella penningöverföringsindustrin och de beskrivs vanligtvis med ord som: innovativ, transparent och kostnadsledare.

🏅
#1 på TransferHero
TransferWise är rankad 1 av 8 leverantörer. Se topplistan
4.6/5 på TrustPilot
Baseras på 82823 röster. 86% av användarna ger TransferWise 5 i betyg, 3% 1 i betyg.
🏢

Grundat: 2011, Storbritannien

Huvudkontor: London, Storbritannien

Anställda: 1200+

Valutor: 49 valutor (1300+ valutapar)

Volym: >£3 miljarder överfört/månad

Vad vi gillar med TransferWise

 • De erbjuder en sann växelkurs till sina kunder, utan påslag
 • Transparent prissättning utan dolda avgifter eller överraskningar
 • Utmärkta recensioner från kunder

Vad vi ogillar med TransferWise

 • De flesta överföringarna är endast möjliga till ett bankkonto
 • Deras räckvidd (antalet valutor och överföringskorridorer) skulle kunna vara bättre
screenshot på TransferWises startsida

Bild på TransferWises startsida

Skicka pengar med TransferWise i 4 enkla steg

Följ dessa steg för att skicka pengar med TransferWise på ett ögonblick

 1. Steg 1
  Skapa ett konto

 2. Steg 2
  Verifiera ditt konto

 3. Steg 3
  Konfigurera din transfer

 4. Steg 4
  Skicka dina pengar

Genomgång av TransferWises betyg

Läs hur vi betygssatt utifrån våra fyra kriterier: avgifter & växelkurs, trovärdighet & säkerhet, användarvänlighet, och kundnöjdhet

Avgifter & växelkurs

5/5
5/5
0/1
1/1
1/1

Poängen ovan används för att beräkna TransferWises betyg för kriteriet avgifter och växelkurs, för vilken TransferWise får 9.2/10 i betyg.

TransferWise överföringsavgift

Vi har gett TransferWise 5/5 i betyg för att de väldigt ofta är det billigaste alternativet med konkurrenskraftiga priser. Anledningen till detta är enkel - deras avgifter är låga och de ger sina kunder en växelkurs utan påslag. TransferWises avgift kan delas upp i två delar: (1) en procent av det belopp som överförs, och (2) en fast avgift för vissa landskorridorer (pengaröverföringsvägar). Procentandelavgiften varierar från en överföring till en annan och beror på valutaparet (exempelvis EUR till USD) som du har valt, samt beloppet som du skickar. Om du till exempel vill skicka 100 GBP till EUR är TransferWises avgift 0,63 GBP (0,63%). När det belopp som skickas ökar kommer avgiften att närma sig 0,28%, vilket är den lägsta procentuella avgiften för överföringen. Att skicka samma belopp åt det andra hållet – från EUR till GBP - kostar dig 1,25 EUR (1,25%) respektive 0,32%. Som du märker så varierar den exakta avgiften med din transaktion. TransferWise redovisar dock avgiften i förhand för respektive transaktion, varför TransferWise fått 1/1 i betyg för transparens.

TransferWise valutakurs

TransferWise är ett av få företag som använder den verkliga mellanmarknadsräntan (mid-market rate) när du överför pengar. Vad betyder det då? Jo, för varje valutakurs finns det en köp- och säljkurs. Mittemellan köp- och säljkursen hittar du mellanmarknadsräntan, vilket är den växelkurs där tillgång möter efterfrågan. Genom att betala medelmarknadsräntan betalar du vad marknaden för stunden tycker är det rätta priset för valutan, utan något påslag från TransferWise sida. Om mellanmarknadskursen inte används måste du betala ett högre pris (köpkursen), vilket innebär att mer pengar går förlorade i valutakonverteringen. För att summera: mellanmarknadskursen anses vara den mest rättvisa växelkursen.

TransferWise låser dessutom automatiskt växelkursen för dig under en viss tidsram. För AUD, BGN, BRL, CAD, CHF, EUR, HKD, HRK, JPY, RON och SGD är tidsramen 48 timmar och för alla andra valutor är den 24 timmar. Obs: helgerna är uteslutna från tidsramen, så om en överföring i EUR (48 timmars prislås) görs på en fredag ​​kl. 17.00 kommer den att vara låst till tisdag 17:00 (inte söndag 17:00 ). TransferWise måste också ta emot dina pengar inom den angivna tidsperioden för att du ska få den angivna kursen.

Andra avgifter

I de allra flesta fall använder TransferWise inhemska konton för att ta emot och skicka pengar, i motsats till internationella konton. Detta innebär att den mottagande banken och den sändande banken mest troligt inte tar ut en avgift för att skicka eller ta emot dina pengar. Dessutom finns det inga mellanliggande bankavgifter.

Om du betalar med ett kreditkort tillkommer en kreditkortsavgift från 0,3% till 2,0% att tillämpas. För betalkort är motsvarande intervall 0,15% till 2,0%.

TransferWise borderless account – recension av TransferWise

TransferWise borderless account – en spännande nyhet

Trovärdighet & Säkerhet

2/2
2/2
4/4
1/1
1/1

Poängen ovan används för att beräkna TransferWises betyg för kriteriet trovärdighet & säkerhet, för vilken TransferWise får 10/10 i betyg.

Är TransferWise säkert? Kan jag lita på dem med mina pengar?

Till att börja med är TransferWise licensierade och auktoriserade (vilket är ett minimikriterium för företag som listas hos oss). TransferWise Ltd är auktoriserat av Financial Conduct Authority (FCA) enligt Electronic Money Regulations 2011, med registreringsnummer 900507, för utfärdande av elektroniska pengar.

TransferWise regleras dessutom i var och en av de nio regioner som de verkar i och har en lokal närvaro i, nämligen: Australien, Kanada, Hong Kong, Indien, Japan, Nya Zeeland, Singapore, Storbritannien och Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och USA. I Singapore, exempelvis, är TransferWise Singapore Pte Ltd registrerat och regleras som en överföringsverksamhet av Monetary Authority of Singapore (MAS).

När det gäller skydd av ditt konto använder TransferWise tvåstegsverifiering (2FA, two factor authorization) för att hålla ditt konto säkert. Enligt regleringar från FCA måste TransferWises kunders medel hållas åtskilda från TransferWises egna tillgångar, vilket innebär att dina pengar är säkra om TransferWise skulle uppleva ekonomiska svårigheter.

TransferWise stöds också montetärt av välkända investerare, så som grundare från företag som Virgin, PayPal, Skype och Betfair. Totalt har de tagit in mer än 396 miljoner USD i kapital.

För att svara på de första frågorna, så tycker vi att det är rättvist att säga att TransferWise är säkert. Vi litar på dem. Miljontals kunder litar på dem och vi tycker att även du gör rätt i att lita på dem.

Användarvänlighet

2/2
1/2
1/1
1/1
1/1

Poängen ovan används för att beräkna TransferWises betyg för kriteriet användarvänlighet, för vilken TransferWise får 8.8/10 i betyg.

TransferWise får så när som full poäng för sin användarvänlighet. Vi har få anmärkningar (om några) om TransferWise användarvänlighet och vår uppfattning är att TransferWise tjänst är lätt att använda på alla plattformar och enheter som vi har använt. Det enda negativa var att Android-appen kraschade när vi använde den. Detta har dock endast hänt en gång, så det kan vara en engångsföreteelse.

Kundnöjdhet

4.75/5
2/2
2/2

Poängen ovan används för att beräkna TransferWises betyg för kriteriet kundnöjdhet, för vilken TransferWise får 9.7/10 i betyg.

På TrustPilot har TransferWise 4.6/5 i betyg, baserat på 82823 röster. Nedan följer ett urval av åsikter som några användare på TrustPilot tycker om TransferWise.

5-stjärniga recensioner (86% av recensionerna)

 • Utmärkt service/lysande app
 • Snabbt, billigt och transparent
 • Som natt och dag jämfört med traditionella pengaröverföringstjänster

1-stjärniga recensioner (3% av recensionerna)

 • Dålig upplevelse med kundtjänst
 • Överföringen försenades på grund av misslyckad verifiering av identitet (för att följa lagarna om penningtvätt)
TransferWise skärmdump mobilapp iPhone XR
TransferWise i din ficka

Ladda ner TransferWises mobilappar

Som förväntat så är det lika enkelt att göra en överföring med TransferWise med din mobil eller surfplatta. Faktum är att TransferWise behandlar tusentals transaktioner via mobila enheter varje dag, så du bör känna dig bekväm i att göra detsamma.

TransferWise har en app för de två ledande mobila operativsystemen, iOS och Android, som kan laddas ner via Apples App Store respektive Googles Google Play. Deras iOS-app har ett betyg på 4,8 / 5, baserat på 17 327 recensioner (augusti 2019). Deras Android-app har ett betyg på 4.6 / 5, baserat på 57 731 recensioner (augusti 2019). TransferHero har provat dem båda utan några anmärkningar på varken användarvänlighet eller enkelhet.

Historien bakom TransferWise

TransferWise historia tar sin början i 2011 i London, Storbritannien, när de två grundarna, Kristo Käärman och Taavet Hinrikus (på bild), hittade en genial lösning på ett problem som de själva upplevt, nämligen: att skicka pengar internationellt utan dyra avgifter och dåliga växelkurser.

De två estniska vännerna, som vid tidpunkten var migranter i Storbritannien, skickade pengar fram och tillbaka mellan Estland och Storbritannien regelbundet och insåg snabbt hur dyrt det var och hur stor andel av deras surt förvärvade pengar som åts upp av avgifter.

Så här lyder historien:

Taavet arbetade för Skype i Estland och fick sin lön i euro (€), men bodde i London. Därför var han tvungen att överföra euro till brittiska pund. Kristo, å andra sidan, arbetade i London men hade ett lån på ett hus i Estland, som betalades i euro. Detta innebar att Kristo var tvungen att göra exakt samma transaktion som Taavet, men i motsatt riktning.

Det var i samband med detta som de fick en genialisk idé. Ett heureka moment, om man så vill.

Istället för att överföra pengar internationellt, från Estland till Storbritannien och vice versa, skapade de en enkel

peer-to-peer-överföring (P2P). Vad de gjorde var att de kontrollerade varje dags mellanmarknadsränta EUR-GBP online och sedan gjorde inhemska pengaröverföringar till varandras bankkonto. På så sätt passerade deras pengar aldrig en landsgräns och de kunde på så vis överföra pengar helt kostnadsfritt.

I dag, nio år senare, är detta den grundläggande principen som TransferWise bygger på.

TransferWise grundare – recension av TransferWise

TransferWise två grundare, Kristo och Taavet

FAQ: vanliga frågor om TransferWise

Läs de vanligaste frågorna om TransferWise

Ja, såklart...

Ja, 100%

Svar: Har påven en lustig hatt?

Andra alternativ till TransferWise

Nedan listas de alternativ till TransferWise som fått högst betyg av TransferHero.

TransferGo bakgrundsbild

TransferGo

TransferGo är en digital överföringslösning, urspr...

9.0
/10
CurrencyFair bakgrundsbild

CurrencyFair

CurrencyFair är en marknadsplats för internationel...

8.9
/10
WorldRemit bakgrundsbild

WorldRemit

WorldRemit är ett innovativt pengaöverföringsföret...

8.6
/10
Nordea bakgrundsbild

Nordea

Nordea är en nordisk bank- och finanskoncern som h...

5.7
/10
SEB bakgrundsbild

SEB

SEB, eller Skandinaviska Enskilda Banken, är en av...

5.5
/10
Handelsbanken bakgrundsbild

Handelsbanken

Handelsbanken är en av Sveriges största banker och...

5.3
/10