Oberoende recension

Recension av CurrencyFair

Publicerad av

Love Regefalk

Senast uppdaterad

mars 22, 2020

Publicerad

mars 22, 2020

CurrencyFair är en marknadsplats för internationella pengaöverföringar som grundades i Dublin, Irland 2009 av expats som letade efter billiga och enkla sätt att skicka pengar utomlands.

Sedan grundandet har CurrencyFair vuxit till att bli en av världens ledande peer-to-peer-överföringsföretag och de har hanterat överföringar till ett värde som överstiger 8 miljarder euro. Enligt deras egna uppskattningar har detta besparat deras kunder 205 miljoner euro i minskade avgifter

Totalt, sedan 2019, har fler än hundratusen kunder använt CurrencyFair för att överföra pengar för att betala räkningar, flytta utomlands, studera utomlands, köpa fastigheter eller något annat ändamål. För närvarande stödjer CurrencyFair överföringar i 19 olika valutor.

Så, hur fungerar CurrencyFair?

Det är ganska enkelt, faktiskt, och kan enklast förklaras med hjälp av ett exempel.

Tänk dig att du och din vän vill skicka pengar till varandra. Du har svenska kronor (SEK) och din vän har sina pengar i euro (EUR). Ni vill nu byta valutor med varandra så att du får EUR och din vän SEK. Kostanden för att göra detta byte är 0 SEK, förutsatt att ni kan enas om en växelkurs. Om ni däremot hade gått till ett växelkontor eller gått till ett bankkontor, så hade det tveklöst kostat er pengar att växla SEK till EUR och vice versa.

Detta är precis hur CurrencyFair fungerar, fast i en mycket, mycket större skala. CurrencyFair matchar helt enkelt privatpersoner (och företag) som vill överföra pengar från en valuta till en annan, utan att behöva blanda in en bank eller annan finansiell institution som mellanhand. På så vis kan kostnaderna hållas låga och mer pengar når mottagaren.

När två parter vill byta samma valutapar, men i motsatt riktning, uppstår en match och en överföring kan göras.

För att tillhandahålla denna tjänst tar CurrencyFair en liten procentuell avgift för varje överföring. I övrigt är tjänsten helt gratis att använda.

Hur ser prissättningen ut?

CurrencyFair tar ut en fast avgift på €3 / £2,5 / $4 (eller motsvarande belopp för en annan valuta) för varje överföring, plus en liten procentuell avgift för varje överföring. Den exakta avgiften beror på många faktorer, men i genomsnitt rapporterar CurrencyFair att deras kunder i genomsnitt betalar 0,45% i avgifter per överföring. Att överföra 1000 SEK skulle i sådana fall kosta omkring 4,5 kr. Se avsnittet "avgifter & växelkurs" nedan för mer information.

🏅
#3 på TransferHero
CurrencyFair är rankad 3 av 8 leverantörer. Se topplistan
4.7/5 på TrustPilot
Baseras på 3992 röster. 84% av användarna ger CurrencyFair 5 i betyg, 3% 1 i betyg.
🏢

Grundat: Dublin, 2009

Huvudkontor: Dublin, Ireland

Anställda: 60+

Valutor: 19

Volym: 8€ miljarder sedan 2019

Vad vi gillar med CurrencyFair

 • 5 (!) gratis överföringar för TransferHeros användare
 • Möjlighet att ange önskad växelkurs för sin transaktion. När den nivån nås, så genomförs överföringar automatiskt
 • Transparent prissättning

Vad vi ogillar med CurrencyFair

 • Växelkursen är inte garanterad
 • Vissa transaktioner kan ta längre tid, beroende på hur utbud och efterfrågan ser ut
screenshot på CurrencyFairs startsida

Bild på CurrencyFairs startsida

Skicka pengar med CurrencyFair i 4 enkla steg

Följ dessa steg för att skicka pengar med CurrencyFair på ett ögonblick

 1. Steg 1
  Öppna ett konto

 2. Steg 2
  Verifiera ditt konto

 3. Steg 3
  Konfigurera din överföring

 4. Steg 4
  Skicka dina pengar

Genomgång av CurrencyFairs betyg

Läs hur vi betygssatt utifrån våra fyra kriterier: avgifter & växelkurs, trovärdighet & säkerhet, användarvänlighet, och kundnöjdhet

Avgifter & växelkurs

4/5
5/5
1/1
1/1
1/1

Poängen ovan används för att beräkna CurrencyFairs betyg för kriteriet avgifter och växelkurs, för vilken CurrencyFair får 9.2/10 i betyg.


Bild på CurrencyFairs startsida på en dator med en kaffe

Bild på CurrencyFairs startsida

Trovärdighet & Säkerhet

2/2
1/2
4/4
1/1
0.5/1

Poängen ovan används för att beräkna CurrencyFairs betyg för kriteriet trovärdighet & säkerhet, för vilken CurrencyFair får 8/10 i betyg.


Användarvänlighet

2/2
2/2
1/1
0.5/1
0.5/1

Poängen ovan används för att beräkna CurrencyFairs betyg för kriteriet användarvänlighet, för vilken CurrencyFair får 8.6/10 i betyg.


Kundnöjdhet

4.7/5
2/2
2/2

Poängen ovan används för att beräkna CurrencyFairs betyg för kriteriet kundnöjdhet, för vilken CurrencyFair får 9.7/10 i betyg.

På TrustPilot har CurrencyFair 4.7/5 i betyg, baserat på 3992 röster. Nedan följer ett urval av åsikter som några användare på TrustPilot tycker om CurrencyFair.

5-stjärniga recensioner (84% av recensionerna)

 • adaskjdad
 • asdfasf

1-stjärniga recensioner (3% av recensionerna)

 • asdfasdf
 • adsfasdfasdf
CurrencyFair skärmdump mobilapp iPhone XR
CurrencyFair i din ficka

Ladda ner CurrencyFairs mobilappar

Det går besöka CurrencyFair på din iOS- eller Android-enhet och deras app kan laddas ner från Apple App Store och Googles Google Play. iOS-appen har för tillfället 4,8/5 i betyg, baserat på 48 recensioner. Gällande deras Android-app, så har användarna gett den ett betyg på 4,2/5, baserat på 302 recensioner.

Om du är en frekvent användare av CurrencyFairs tjänst så rekommenderar vi dig att du laddar ner appen eftersom att den erbjuder ett bättre användargränssnitt och användarupplevelse än deras hemsida. Om du endast planerar att göra en engångsöverföring så kommer deras hemsida mer än räcka till.

När vi testat CurrencyFairs appar på våra mobiler så upplevde vi inga problem, men vår åsikt är dock att användargränssnittet skulle kunna förenklas lite och att nyckelfunktioner bör förtydligas och framhävas.

Historien bakom CurrencyFair

CurrencyFair grundades 2009 i Dublin, Irland av medgrundarna Brett Meyers (i bild), Jonathan Potter, Sean Barrett och David Christian. De var alla expats - eller hade nyligen varit - och var bekanta med problemen med att skicka pengar hem. De längtade efter ett billigt och enkelt sätt att överföra pengar på. Istället för att vänta på att någon skulle lösa sitt problem åt dem, så tog de saken i egna händer och grundade CurrencyFair.

Lösningen?

En marknadsplats för internationella överföringar där pengar aldrig överförs över gränserna. I stället förblir pengarna i ursprungslandet och inga växelavgifter tillämpas. Låter som magi, eller hur? Men hur fungerar det?

Jo, den ena sidan av marknaden har en valuta (exempelvis SEK), men behöver en annan (exempelvis EUR). Den andra sidan av marknaden är i samma situation, men omvänt. På så sätt matchas de två parterna och en överföring kan göras. Genom att CurrencyFair agerar matchmaker för transaktionerna så behöver inte några pengar korsa några landsgränser, vilket gör att kostnaderna kan hållas låga.

CurrencyFairs fyra grundare: Brett, Jonathan, Sean och David på en trappa

CurrencyFairs fyra grundare: Brett, Jonathan, Sean och David.

FAQ: vanliga frågor om CurrencyFair

Läs de vanligaste frågorna om CurrencyFair

Detta är ett svar

Ja, det gör vi

Andra alternativ till CurrencyFair

Nedan listas de alternativ till CurrencyFair som fått högst betyg av TransferHero.

TransferWise bakgrundsbild

TransferWise

TransferWise är ett innovativt penningöverföringsf...

9.4
/10
TransferGo bakgrundsbild

TransferGo

TransferGo är en digital överföringslösning, urspr...

9.0
/10
WorldRemit bakgrundsbild

WorldRemit

WorldRemit är ett innovativt pengaöverföringsföret...

8.6
/10
Nordea bakgrundsbild

Nordea

Nordea är en nordisk bank- och finanskoncern som h...

5.7
/10
SEB bakgrundsbild

SEB

SEB, eller Skandinaviska Enskilda Banken, är en av...

5.5
/10
Handelsbanken bakgrundsbild

Handelsbanken

Handelsbanken är en av Sveriges största banker och...

5.3
/10